Types of coffee roasting

Kafijas grauzdēšanas veidi

Eksistē dažādi kafijas grauzdēšanas veidi, katrs no kuriem piešķir pupiņām unikālus raksturojumus un ietekmē to garšu. Lūk daži svarīgākie grauzdējuma veidi: 

  • Gaišs grauzdējums (Light Roast):

Šajā gadījumā pupiņas tiek grauzdētas īsā laikā. Tām ir gaiši brūna krāsa un tās saglabā lielāko daļu no kafijas sākotnējās garšas un aromāta. Gaišs grauzdējums parasti piešķir kafijai spilgtu skābumu, augļu un ziedu notis. 

  • Vidējs grauzdējums (Medium Roast):

Pupiņām ar vidēju grauzdējumu un tumšāka brūna krāsa un līdzsvars starp skābumu un saldumu. Šis grauzdējuma tips parasti dāvā kafijai pilnīgāku siltumu, maigas šokolādes un riekstu nokrāsas, kā arī saglabā noteiktu skābumu un aromātus. 

  • Tumšs grauzdējums (Dark Roast):

Pupiņām ar tumšu grauzdējumu parasti ir dziļi brūna  vai pat melna krāsa. Tumšā grauzdējuma laikā kafija zaudē lielāko daļu no sākotnējā skābuma un iegūst intensīvāku un rūgtu garšu. Aromāti var būt tumši, ar šokolādes nokrāsu, var būt noteiktas karameļu vai dūmu notis. Tumšs grauzdējums piešķir kafijai pilnīgumu. 

Ir svarīgi atzīmēt, ka katrs grauzdējuma veids var variēties atkarībā no konkrētā graudzētāja un viņa gaumes. Grauzdētāji var variēt grauzdēšanas laiku un temperatūru, lai sasniegtu noteiktu grauzdējuma profilu. 


Grauzdējuma izvēle ietekmē kafijas garšu. Gaišs grauzdējums parasti saglabā vairāk skābuma un spilgtu augļu aromātu. Vidējs grauzdējums veido līdzsvaru starp skābumu, saldumu un aromātiem. Tumšs grauzdējums sniedz kafijai rūgtāku garšu un intensīvāku aromātu. Šokolādes, riekstu un karameles notis var būt izteiktākas vidēja un tumša grauzdējuma gadījumā.

Back to blog

Leave a comment

Best product

Deal of the day

  • 0Days
  • 0Hours
  • 0Mins
  • 0Sec
1 of 3